2007-07-28

Vinstfrossa i storbolagen

Det går bra för Sverige. Åtminstone går det bra för de Svenska företagen. I dagens GP kan man läsa en granskning som gjorts kring bolagsvinsterna i 26 av de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen (26 har avlagt rapport).

Den sammanräknade vinsten för de 26 bolagen uppgick under andra kvartalet till 91 miljarder kronor. Det är en ny rekordnivå, och en ökning med 10% jämfört med samma period förra året! (en snabbfråga, hur många arbetare fick i år en löneförhöjning på 10% jämfört med förra året, intressant jämförelse)

Utslaget på ett år skulle de alltså bli 364 miljarder. 364 miljarder svenska kronor i ren vinst - och så påstår dem att man måste sänka arbetsgivaravgifterna, man måste göra det enklare för arbetsgivarna att fixa billig arbetskraft utomlands, man måste göra det flexiblare på arbetsmarknaden så att företagen kan suga ut sina anställda lite mer för att inte gå under...

Två av tre bolag - 17 stycken - har lyckats höja vinsterna jämfört med fjolåret. Storbankerna Nordea, Handelsbanken och SEB finns bland storvinnarna. Kapp-Ahl, Getinge, SKF, Castellum och Gunnebo är andra fetingar.

Tänk om vi bara kunde socialisera rubbet (för att citera Hanna Löfqvist)… Förstatliga de 30 största svenska bolagen vettja och låt vinsterna gå till offentlig verksamhet och service som kan förbättra samhället för oss alla, istället för att pengarna skall åka rakt ner i fickorna på feta aktieägare.

Inga kommentarer: