2007-07-06

Försvara den offentliga servicen

Läste i dagens GP att Socialförsäkringsnämnderna ska läggas ner vid årsskiftet. Kanske ingen direkt nyhet, men det slår en att det är så tyskiskt, det är bara ett exempel i den låga raden av försämringar av offentlig verksamhet , men det är ändå så upprörande. När den borgerliga regeringen skall bekosta alla sina bidrag och satsningar på arbetarklassen, alla dessa skattesänkningar och gåvor för de välbeställda – då är det vanligt folks inflytande och service som skall försämras, avskaffas och sparas in på.

Just Socialförsäkringsnämndernas försvinnanden blir ett konkret slag mot rättsäkerheten. Beslut kommer endast att fattas av enskilda tjänstemän. ”Effektivitet” och pressade kostnader styr beslutsfattandet redan i dagsläget, efter att allmänhetens insyn försvinner kommer regleringsbrev från regeringen och överordnanden vara den enda direktiven för verksamheten. Det krävs inga konspirationsteorier för att gissa sig till vad direktiven kommer att bestå av. Fler avslag, ökad press, hårdare tag…

Det är som med neddragningarna i den hela offentliga servicen, som bland annat diskuterades i en debattartikel i DN för några dagar sedan. Man blundar och hugger med macheten som kallas besparingar utan hänsyn till de försämringar som blir följden. Det är inget dödkött som man hugger av. Det är viktig offentlig service från myndigheter så som arbetsmiljöverket, Integrationsverket, Arbetsförmedlingen, Konsumentverket, Försäkringskassan och jämställdhetsombudsmannen. Det handlar om vår trygghet, demokrati och rättssäkerhet.

När sedan folk blir förbannade på kass service när man möter myndigheter är det bara för de borgerliga politikerna att ställa sig på rad, humma instämmande och förklara att det bara är tecken på att den offentliga sektorns oförmåga att leverera service – där ser ni allt som är offentligt är kasst. Sedan kan de åter slipa macheten som kallas privatisering, utförsäljning och nedläggning. En viktig faktor vad det gäller vanligt folks tro på offentlig verksamhet överlag och tanken på en stor offentlig sektor i allmänhet är hur det direkta mötet med det offentliga sker på gräsrotsnivå. Jag är rädd att när servicen försämras kommer folk inte reagera på att det behövs upprustning och mera resurser – man kommer att bemöta försämringarna med apati och förlorat förtroende.

Dvs, om inte vi aktivt står där och mobiliserar motstånd mott dessa förhatliga försämringar – låt oss försvara den offentliga servicen. Avfärda den inte som en ”fet byråkrati”. Upp till kamp för våra myndigheter!

Inga kommentarer: