2007-07-10

Debatt, kamp, framgångar, och motgångar i Amerika

Gay365 rapporterar rapporterar idag att världens första HBT-debatten mellan Amerikanska Presidentkandidater skall hållas i sommar, den 9 augusti. Det kommer bli intressant, synd bara att endast demokratiska kandidater är bokade hittills. I Sverige hade vi förra året en första intressant partiledardebatt som bara fokuserade på HBT-frågor. Alla partiledare dök upp - förutom sossarnas Göran Person. Ska bli intressant vad de mer eller mindre högerliberala demokraterna har att säga.



USA är ett väldigt intressant och viktigt land vad det gäller kampen för HBT-personers rättigheter, det märkte jag inte minst när jag var i USA nu senast. Framgångar varvas med motgångar. Fler och fler tar ställning för exempelvis homoäktenskap, adoptioner, avskaffandet av ”don’t ask don’t tell”-policyn osv. Samtidigt inför fler och fler stater förbud för homoäktenskap och adoptioner i sina konstitutioner. Men väljer att grundlagsfästa förbud för att gardera sig mot framtida stämningar och domstolsaktivism. I vissa stater kan man gifta sig, i andra kan man knappt visa sin kärlek öppet. Att bo i Kalifornien, New York eller i New England kan göra en extrem skillnad jämfört med att bo i exempelvis mellanvästern. Ett land med hårdnade polisiska motsättningar.

Minns från New York. På CNN rapporterar man att fler och fler hemlösa består av homosexuella ungdomar som kastats ut av sina föräldrar och som tvingas överleva genom prostitution. På Upper Manhattans gator står ungdomar likt telefonföräljare och frågar i fall man har två minuter över för att prata om Gay-rights. En blandning av framgångar, motgångar och människor som kämpar för sina rättigheter.


Inga kommentarer: