2007-07-12

Leve EU-domstolen, eller vad?

Läste i bland annat GP och DN att Svenska regeringen vunnit en seger i EU domstolen över EU kommissionen. Tydligen skall vi alla vara glada och nöjda, för vi (Sverige, hela svenska folket) har vunnit ”årtiondets miljömål”. Ok, det verkar ju ganska bra, nu blir någon kemikali som är jättedålig förbjuden i några fler länder, eller kommissionens godkännande försvinner i alla fall.

Själv känner jag mest äckel när jag läser artikeln.

Sverige upptäcker en skadlig kemikalie på 80-talet och förbjuder den. Sedan typ 20-25 år senare valsar EU kommissionen in och bestämmer att helt plötsligt är det inga problem med den kemikalien. Vårt egna nationella gamla beslut viftas bort. Vi i Sverige blir sura för vi gillar inte den kassa kemikalien, så vi går till den allsmäktige EU-domstolen och med stämning och rättegång så vinner vi till slut och det blir som vi hade det från början.

Då ska vi hurra och vara glada för att vi har kunnat använda en överstatlig allsmäktig instans för att trumfa över en annan överstatlig maktinstans. Nej tack, säger jag. Bra att vi lyckade hävda vårt gamla förbud, men jag tänker fan inte hurra. Det är ju fan helt äckligt att vi ska leva så här. EU-kommission och EU-domstol (och kanske EU-parlament i fall vi har ”tur”) är väl snart de enda som styr i det här landet.

Inga kommentarer: