2007-07-09

Kamp och reaktionära motattacker

Pridearrangörerna i S:t Petersburg gör ett nytt försök med att hålla en Pride parad. Nytt datum är den 8 september. Men man har konstant blivit motarbetade av myndigheterna, så man ska inte hoppas för mycket. Försöken att demonstrera den 27 maj och i juli har förbjudits.

Ska försöka se om jag har möjlighet att åka dit. Känns egentligen mer angeläget att tåga där än med paraderna i New York, som jag gjorde i juni, och Stockholm, som jag kommer delta vid i augusti.

Sen är ju 8 september samma dag som minnet av belägringen av Leningrad högtidlighålls, vilket man tydligen "inte skäms för" som Pride-arrangörer - men som förmodligen kommer att användas av myndigheterna som skäl för att förbjuda paraden återigen.

Förövrigt så kan man konstatera att den Ungerska Pride Paraden som hölls igår i Budapest lockade inte bara dryga 2,000 deltagare utan även motdemonstranter som attackerade. Flera hundra ”skinheads” och högermän kastade rökbomber och ruttna ägg på demonstrationsdeltagarna. Påhejade av Nationella fronten och ”Rörelsen för ett bättre Ungern”. Det verkar som att inga allvarliga skador rapporterats i alla fall och Polisen försvarade demonstranterna denna gången och arresterade ett antal personer.

En intressant utveckling har dock skett nyligen i Ungern. En högt uppsatt statssekreterare vid regeringskansliet premiärministern har kommit ut (första gången en person på ministernivå kommer ut i Ungern) och ett av partierna i Socialistiska regeringskoalitionen har tagit ställning för legaliseringen av homoäktenskap.

Det är det klassiska temat – när homosexuella, bisexuella och transpersoner kräver mer av grundläggande mänskliga rättigheter, när vi kräver vår rätt och flyttar fram våra positioner, då ökar också det reaktionära motståndet och våldet.



Pridedelatagare nedslagaen. Budapest 2007-07-07.

Inga kommentarer: