2008-01-13

Utreder polisen hatbrott på rätt sätt?

Den 35-årige man som sedan tidigare misstänks ha mördat en 43-årig (homosexuell) man är numer misstänkt för att vara en serie-mödare. 35-åringen greps strax efter nyår, misstänkt för ett knivöverfall mot en annan 44-årig homosexuell man på Södermalm i Stockholm.

Enligt aftonbladet kan det röra sig om samma mördare som vid en rad mord mellan 1986-2008. Om det är samma mördare kan man bara spekulera om. Men det är alla hatbrott mot homosexuella utförda med stickvapen, alla mord och mordförsök har skett i offrens hem.

Det känns ganska surrealistiskt när man läser om hatbrott. Det är svårt att ta till sig. Tankarna går såklart direkt till den utställning jag besökte för några dagar sedan. Man påminns om att hatbrott är något verkligt och närvarande i Svenska samhället. Man börjar fundera. Varför finns det så många gamla olästa mordfall? Finns det något i polisens arbete som gjort att de missat att det kan vara en seriemördare? Utreder polisen hatbrott på rätt sätt? Alla verkar inte inse att hatbrott är ett alvarligt problem, vissa inom rättsväsendet har kommit längre än andra.

När Rikspolisstyrelsens presenterade sitt utkast till ny polisutbildning i maj förra året hade man helt sonika prioriterat bort kursen i hatbrott rakt av. Man ändrade sig till slut efter kritik, men det är tydligt att det inom polisen finns mycket kvar att göra. Polisen i Stockholms län har däremot stått som förebilder ett bra tag nu. Man satsar bland annat på utbildning i HBT-frågor och hatbrott. Sedan tidigare har man jobbat mycket med att ändra rutiner, belysa hatbrott och har tagit tag i attityder inom den egna kåren. Gör man en sökning på "hatbrott" på Polisens hemsida så handlar de allra flesta artiklarna om satsningar i Stockholm.

Jag tycker det är dags att Västra Götalandspolisen tar efter och blir en lika och mer aktiv polis i utredandet av hatbrott, prioriterandet av HBT-utbildning internt inom kåren samt satsning för stöd för brottsoffer i hatbrott och våld i nära samkönade relationer. Det finns mycket att göra och goda exempel från ex. Stockholm att arbeta utefter.

Personligen så skall jag ta upp frågan till diskussion vid nästa "nätverksmöte". Jag sitter med i ett litet HBT-nätverk med en representant från varje politiskt parti i Göteborg utom Moderaterna (och SD). Det är dags att börja fundera på vilken slags politisk styrning som kan bli aktuell.

Bloggat: Antigayretorik (en intressant grej appropå hatbrott)
Skrivet: Aftonbladet

Inga kommentarer: