2008-01-03

Klyftorna ökar - Reinfeldt & Co hejar på

I veckan damp januarinumret av Dagens Arbete ner i brevlådan och nu idag när jag satte mig för att läsa kom jag över en krönika av Nisha Besara som var så klockren i all sin enkelhet. Hon tog upp ett axplock av faktum kring hur det gått för Sverige efter ett och ett halvt år med Reinfeldt & Co.

1. Inkomskillnaderna har ökat. Vi har hört det för ut, men det tål att sägas igen. Klyftan mellan fattiga och rika har är större än den någonsin varit sedan SCB började mäta. Likaså ökar klyftan mellan män och kvinnor.

2. Sverige har halkat ner ett steg på FN:s Human Development Index. HDI mäter inte bara ekonomi och köpkraft, utan även livslängd, utbildningsnivå m.m.

3. OECD:s Rapport Employment Outlook slår fast att generösa sociala system och stark a-kassa gynnar produktivitet och förbättrar chanserna för arbetslösa att få arbete. Alltså är hela borgerliga systemskiftet kontraproduktivt, dvs. om deras argumentation är ärlig och inte är ljug rakt igenom (vilket är sannolikt).

Detta är ett knippe statistik, varken mer eller mindre. Men det bekräftar det vi hör dagligen. Det kamraterna som drar runt på skitjobb och lösa anställningar berättar. Det man känner när man går till affären för att handlar och märker att en dagslön inte räcker till lika mycket mat som den borde göra. Det man känner när man knäpper på TV:n och hör någon dollarmiljonär yttra sig om att folk borde vara tacksamma för att alliansen sänker skatten. Klyftorna ökar, samhället blir än mer orättvist - och så kommer det att fortsätta, i fall vi inte säger ifrån.

Inga kommentarer: