2008-01-16

Många har vaknat...

... och insett det omänskliga i regeringens häxjakt på svaga och sjuka.

I förrgår skrev Marcus Birro en bra debattartikel på ämnet som idag har fått många reaktioner och svar. Själv bloggade jag om en annan debattartikel för några dagar sedan.

Det känns skönt att man inte är ensam. Det känns skönt att många är förbannade över samhällsutvecklingen. Av opinionsundersökningarna att döma är vi många. Tyvärr räcker det inte att sitte hemma och vara upprörd.

Sluta att knyta näven i fickan Svensson! Gå med i oppositionen på riktigt! Gå med i ett oppositionsparti, gör något lokalt, starta ett närverk för trygghetssystemens och välfärdens bevarande på din ort, eller bara skriv insändare. Tänk i fall alla gjorde något. Tänk i fall vi alla som förlorar på regeringen politik skulle säga ifrån. Det hade gjort skillnad. Regeringen är inte opåverkbar. Om vi skall försvara vårt svenska trygga samhälle som vi vill ha det så räcker det inte att vi bara går till valurnorna vart fjärde år. Risken är att borgarna gör så stora ingrepp att det blir svårt eller omöjligt att återställa när väl dom är borta från makten. Skadan kan redan vara skedd. Ta ställning, kräv din rätt - idag! Vänta inte till de 19 september 2010.




Skrivet: Aftonbladet, Aftonbladet

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ett ganska motbjudande försök att politisera andra människors lidande. Denna hetsjakt har pågått i åratal, långt innan nuvarande regering kom till makten.

Många månar sedan, då vi fortfarande levde i ett "proletärparadis" hamnade jag utan egen förskyllan i skottgluggen hos myndigheterna. Jag är sedan några år tillbaka på banan igen, TROTS myndigheterna.

Hade inte jag haft mitt egna privata sociala skyddsnät i form av kollegor, vänner och familj hade jag lämnat denna jämmerdal för egen hand länge sedan. Vet hut.

Håkan Eriksson sa...

Jag började inte vara vänsterpartist eller socialist den 17 september 2006. Jag började inte kritisera den förda svenska politiken den 17 september 2006. Jag blev inte politiskt aktiv när vi fick en borgerlig regering. Jag betackar mig å det grövsta för den sortens beskyllningar. Vet hut själv! Får jag be om lite intellektuell hederlighet, tack! Vad dock är viktigt att se, påpeka, agera emot är att den borgerliga regeringen vi fått har steg för steg försämrat Sverige. Man har gjort saker etter värre. Klassklyfterna som förut var stora växer sig ännu större. Hetsjakten på sjuka och arbetslösa som var stor HAR ESKALERAT IN ABSURDUM. Den som inte ser det torde vara blind. Det handlar inte om att politarisera människors lidande - det handlar om att politarisera orättvisor och mana folk till kamp för sina egna rättigheter.

Anonym sa...

Ditt inlägg samt dit svar är ett studium i oärlig argumentationsteknik där en hel hoper argumentationsfel staplas på varandra, retoriskt väldigt effektivt visserligen men ändock väldigt motbjudande. Och du har mage att avkräva mig intellektuell hederlighet?

Håkan Eriksson sa...

Ha, det där var en kullerbytta som hette duga. Du bemöter mig inte i sak utan går på min "argumentationsteknik". Vem är det som hålle på med retoriska krumbukter nu? Suck.

Anonym sa...

Den retoriska och logiska kullerbyttan står du fortfarande för. Du polemiserar med klassisk demagogi istället för argumentera sakligt. Sakfrågan är hur de sjuka och svaga bemöts av myndigheter, och där har jag inget att invända eftersom jag håller med dig. Mina egna erfarenheter av FK, AF, sjukvård under min svåra tid fick mig att tappa tron på mänskligheten i största allmänhet och myndigheter i synnerhet.

Vad gäller det övriga, efter att läst ditt inlägg, fanns det inga sakargument att bemöta. Bara klassisk demonstrativum retorik och demagogi, vilket var så osmaklig formulerat att jag inte kunde låta bli att reagera. Låt mig illustrera. Du skrev;

"...det omänskliga i regeringens häxjakt..."

Hur knöt du regeringen till sakargumentet? Det finns inga sakargument att bemöta. Vid saklig argumentation kunde du ha formulerat dig på följande sätt, "Regeringens arbetslöshets- och sjukvårdspolitik har skapat en atmosfär där svaga och sjuka behandlas illa genom att..." etc. Där hade det funnits utrymme till att bemöta argument med motargument, källor och så vidare. Då kunde jag till exempel ha sagt att "Jag kan inte se hur regeringens beslut har skapat denna atmosfär då människor blev osmidigt och okänsligt bemötta av sagda myndigheter långt innan den borgeliga regeringen kom till makten, och jag hävdar att detta inte orsakats av borgarna utan att det är ett strukturellt problem inom de berörda myndigheterna som har funnits länge." Då kunde du hävda att det har blivit värre under borgeligt styre, vilket jag då hade kunna ifrågasätta genom att efterfråga källa, finns det någon före-efter jämförelse som du lutar dig mot? Eventuella källor hade granskats och jag hade kunnat komma med egna källor som påvisar att så inte är fallet utan istället... etc.

Istället lyckades du i spannet av fjorton ord hemfalla åt hyperboler, strössla med ord som har negativ värdeladdning, suspekt kvantitativ logik och propter hoc argumentation till den milda grad att det nästan vände sig i magen. Vi går vidare, du skrev;

"...många är förbannade över samhällsutvecklingen. Av opinionsundersökningarna att döma är vi många..."

Återigen, suspekt kvantitativ logik. Hur många är "många", fem, femhundra, femtusen, femtiotusen...?

Moving on...

"Sluta att knyta näven i fickan Svensson! Gå med [snip] 19 september 2010."

Politisk pamplett efter formulär 1A. Summa summarum, du politiserar människors lidande.

Sedan går vi vidare till dina utflikningar;

"Jag började inte vara vänsterpartist..."

Eh...?

"Får jag be om lite intellektuell hederlighet, tack!"

Ad hominem via omvänd implikation.

"...agera emot är att den borgerliga regeringen vi fått har steg för steg försämrat Sverige..."

Genom att...? Finns inga argument att bemöta.

"Klassklyfterna som förut var stora växer sig ännu större."

Konstaterar du genom att...?

"Hetsjakten på sjuka och arbetslösa som var stor HAR ESKALERAT IN ABSURDUM"

Återigen, ord med negativ värdeladdning, hyperboler.

"Den som inte ser det torde vara blind."

Ad hominem.

"Du bemöter mig inte i sak utan går på min "argumentationsteknik""

Vilket var hela poängen. Jag håller med dig i sak, men inte vad som är orsaken. Det jag störde mig på var ditt sätt att polemisera genom oärlig argumentationsteknik och "häng-dom-jävlarna-högt" demagogi.

"Suck."

Ad hominem.

Det vad du har presterat är klassisk demonstrativum retorik överöst med pathos men ingen logos eller ethos, samt liberalt garnerat med argumentationsfel. Judicale med en slev av deliberativum hade varit en lämpligare retorisk modell att utnyttja.

Återigen, jag håller med dig i sak men så länge man inbillar sig att detta främst är ett politisk problem kommer man aldrig kunna lösa detta. Det som främst har gått fel är brist på empati ute på "linjen", dålig förberedelse på hur man möter människor i kris och för stelt ramverk. Vi är trots allt individer och kan ej alltid smidigt placeras i ett litet fack och förses med en lämplig etikett. Detta är ett problem som har funnits länge och är inget nytt men att det först nu börjar uppmärksammas ordentligt, vilket jag tycker är bra. Men det jag retar mig på är att det genast skall sättas en lämpligt politisk etikett på problemet och att människor som är i kris och har hamnat i kläm blir till politiska slagträn.

Anonym sa...

Hej whatever,

Det är ganska svårt att sakligt bemöta "så länge man inbillar sig att det främst är ett politiskt argument", är det inte?

Fast låt mig ändå försöka ... ;-)

Du berör en väldigt viktig fråga, tillämpningen av de regler som finns. Låt mig citera en annan bloggare:

"Det som däremot har skett är att Försäkringskassan börjat tillämpa lagen bättre. ... Nu är det fler och fler på FK som gör sitt jobb. Bra."


Jag tror att man tillämpar lagen strängare (snarare än bättre) idag. Jag håller däremot inte alls med om att det blivit bättre, mitt intryck är att det har blivit sämre, dvs fler råkar illa ut.

Dessutom är det så att den gamla regeringen hade aviserat att man ville göra en utredning (eller var den redan igång) om socialförsäkringssystemet. Det hade nämligen, kanske genom fall som ditt, blivit klart att systemet hade stora hål och att det var lätt att falla igenom och inte få den hjälp man räknat med. Intentionen hos den gamla regeringen föreföll mig nog vara att göra systemet bättre.

Den nya regeringen har haft en helt annan attityd såvitt jag har kunnat se. Det verkar som om man vill rätta till felen i efterhand, om det blir några som någon av ministrarna sa. Eh, varför det, undrar jag. Det är ju redan känt sedan tidigare att det finns problem med stora hål i systemet. Varför då köra på ännu hårdare med troligen fler följd som resultat.

Så nog tycker jag att det är politiskt problem.

Därmed inte sagt att jag inte håller med dig om att det är ett mänskligt problem också. I alla tider har väl människor kämpat emot regler som varit till nackdel för många. I efterhand ser vi på förtrycket och tänker att det var då. Men det är nu, också. Visst har det blivit bättre, men människor är ömtåliga varelser och överlever endast med stöd av andra.

Anonym sa...

Wow. Så du tror verkligen man får en hel nation och alla dess institutioner att svänga på lite mer än ett år? Detta påbörjades för länge sedan. Enda skillnaden nu är att innan så hade kvinnan varit förtidspensionerad vid det här laget. Förr när arbetare beordrades till en arbetsplats för att söka jobb, fejkade de att de var alkolister för att slippa få jobbet eftersom man kunde få A-kassa i all evighet. Nu är folk så bekväma att de inte ens pallar söka jobbet för att sedan bete sig så att de inte får det ändå. Om alla som haft någon nära som dött inte skulle jobba, så hade där inte varit någon kvar att jobba. Förresten är det väl en ärke-Sosse som styr FK, så han vet hur en slipsten ska dras.

Anonym sa...

Patrik:
Vet inte vem du vänder dig till, men visst har man lyckats riva ned en hel del på ett år. T ex har man ju lagt ned Arbetslivsinstitutet, som var ett av de ställen som kunda ha forskat kring effekterna av de förändrade rutinerna på FK.

Anonym sa...

Äntligen vaknar folket!

Anonym sa...

Whatever exemplifierar högerkantens oförmåga att hantera landet. Han är avskärmad från vad frågan innebär för individen på gatan och fast i formaliteter om hur man skall uttrycka sina åsikter. Siffror och formalia är inte oviktiga, men när allt handlar om det är man förlorad.

För det går inte att att trumfa någon retoriskt som har tvingats iväg från sitt barns dödsbädd för att göra något meningslöst för syns skull. Felet med såna som han är att han betraktar det som patetik och träskretorik istället för något som händer verkliga människor.

Och visst, det var vänstern som påbörjade den här processen, men den har verkligen accelererat sen alliansen hamnade i regeringsställning.