2008-01-11

Konsten att lägga energi på att bli upprörd över ett internettest

Först vill jag bara understryka att man inte ska missta detta inlägg för något viktigt. För skojs skull gjorde jag ett test på Axess.se för att se i fall jag är med i rätt parti eller inte.

Resultatet blev föga förvånande 100% för vänsterpartiet. Shockerande nog fick jag även 100% på Miljöpartiet (!!) och 90% på Socialdemokraterna!
(övriga resultat var 30% (c) 26% (kd) 23% (fp) 4% (m))

Galet. Visst för att man i sakfrågor kan komma överrens med miljöpartister. Fast, i fall testet skulle innehållit frågor om friskolorna hade miljöpartisterna tappat eller vissa andra sakfrågor. Eller om man tittat lite bredare än på ett gäng sakfrågor. Generellt saknade jag en insikt om att vi i försvaret av det offentliga ägandet, om kampen för rättvisare fördelningspolitik i samhället och makten över företagandet aldrig kommer att kunna lita på miljöpartiet. De är ju för allt i världen inget vänsterparti.

Jag tycker det är synd att internettester ofta utelämnar viktiga ideologiska skiljelinjer. Att vara socialist, liberal, eller grön påverkar vilken människo- och samhällsyn man har, och generellt hur man bemöter problem som uppstår i samhället. Man får hoppas att väljare inte uteslutande använder liknande tester. Sakfrågor i all ära - men hur vi bygger vår värld är större än så.

Inga kommentarer: