2008-01-11

Fall inte för kärnkraftens frestelse


Är det något som det bloggas om idag så är det kärnkkraften. Tyvärr verkar hela debatten ha kantrat över i någon slags eufori över Kärnkraften som lösningen på klimatfrågan. Visst är det frestande att sätta tilltron till kärnkraften som trots allt inte vräker ur sig koldioxid, som exempelvis kolkraften. Men att köpa kränkraftens evengelium i miljöns namn är att göra världen en otjänst.

Kärnkraften är ingen miljövänlig förnyelsebar energikälla.
Kärnkraften är ingen billig energikälla.
Kärnkraften är ingen säker energikälla.

1. Det är fortfarande osäkert att förvara kärnavfall. Kärnavfallet kräver tusentals år i extreemt skyddade rum för lagring. Inte nog med att den potentiella risken för miljöförstöring är stor. I framtiden kommer förvaringsplatser mm behöva ha kostsamma säkerhetapparater kring sig i hundratals år minst. Kärnkraf - mycket energi till billig peng? Knappast. Med tanke på de enorma tidsrymder som det gäller är det väldigt osannolikt att man ens någonsin kommer hitta en lösning på förvaringsproblemet.

2. Brytningen av uran är fortfarande farligt för liv och hälsa för arbetarna, och farligt för miljön. Uran är fortfarande radioaktivt. Varje steg i kedjan, från brytning till anrikning, kan leda till föroreningar, olyckor, radioaktivt avfall och hälsorisker för både arbetarna, den lokala befolkningen och miljön.

3. Risken för härdsmälta i ett kärnkraftverk ÄR fortfarande verklig. Varje år rapporteras incidenter om säkerhetsmissar från våra kärnkraftverk, det räcker med att en alvarlig incident inträffar en gång, i ett av våra kärnkraftverk, vid ett tillfälle under hundra år - för att hundratusentals liv skall vara i fara.

Vi bör inte falla för kärnkraftens frestelse. Vi behöver inte kränkraften för att klara klimatkrisen. Det finns alternativ. Det krävs bara den politiska viljan att fördela resurserna i samhället och allokera tillräckliga medel till ny förnyelsebar energiproduktion. Vi behöver inte bota pest med kolera.

Skrivet: DN1, DN2, DN3, Aftonbladet1, Aftonbladet2, Aftonbladet3, Aftonbladet4