2008-01-21

Fråga folket om Lissabonfördraget inte om Homoäktenskap

I dagarna kom någon stjärna hos kristdemokraterna på att man skulle kräva folkomröstning för att gå med på. Själv tycker jag det vore rent absurt och förolämpande i fall man skulle ha en folkomröstning om i fall staten skall ha diskriminerande lagstiftning eller ej. Att relativisera kring homosexuellas rättigheter är visserligen ett hett ämne hos konservativa debattörer - men det känns jävligt förlegat. Att svenska folket dock skulle rösta för samkönade äktenskap är för mig självklart och bortom allt rimligt tvivel. Vårt kära SIFO ger mig rätt, Aftonbladet skriver idag att Drygt sju av tio svenskar vill att homosexuella ska få gifta sig, enligt en ny opinionsundersökning.

Det finns mycket viktigare saker att ta via folkomröstning. När EU-eliten gjort en kosmetisk make-over av EU-konstitutionen (som nu kallas Lissabonfördraget) och planerar att utan folklig debatt klubba igenom det i riksdagen är det oerhört angeläget om att sätta stopp och få till stånd en folkomröstning. Vänsterpartiet har numer en klockren kampanj "Fråga folket" som trycker på just det.

Lissabonfördraget är på många sätt det mest långtgående förändringen i vår självständighet som suverän nation som någonsin gjorts. Faktum är att Lissabonfördraget i mångt och mycket gör EU:s medlemstater MINDRE självständiga än vad USA:s delstater är. På en lång rad områden flyttas makt från nationalstaterna till EU, fördraget leder (faktiskt) till slopad svensk alliansfrihet för gott och uppbyggandet av ett gemensamt EU-försvar, långtgående EU-praxis görs till grundlag (EU-lag som står över de svenska grundlagarna), en nyliberal politik befästs i lagstiftning och omöjliggör ett aktivt svenskt val för en annan politik om vi så önskar. Detta och mer där till innebär stora förändringar som svenska folket måste få rätten att säga sin mening om. Detta är inget som ryms inom ramarna för den representativa demokratin.

Skrivet - Folkomrösta om Lissabonfördraget: DN, Aftonbladet

Skrivet - Folkomrösta om homoäktenskap: Aftonbladet,
DN, SVD

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är vidrigt att se majoritetssavvikarna, de homosexuella, när de vurmar för sin "rätt". Ungefär som judar tagit åt sig offerglorian efter nazisternas härjningar. Vi polyamorösa måste få gifta oss också. Varför måste äktenskap vara mellan just två parter? Alla skall väl få möjlighet att gifta sig i kyrkan, inte bara par.