2008-01-08

Rör inte mitt apotek!


Det var nog knappast någon som förundrades över att "utredningen" av apoteksmonopolets framtid kom fram till att monopolet ska väck.

Jag har inte följt debatten så närgånget. Men i aftonbladet kan man i alla fall läsa att slopandet av monopolet ska gå enligt gammal beprövad metod. Monopolet ska bort, och samtidigt skall apoteket tvingas sälja butiker. Privata företag kan få ta över verkamhet, och då där den går som bäst såklart. Sedan blir det upp till det allmänna att se till att svervicen inte försämras där kundunderlaget inte är lika stort, dvs glesbygden. "Apotekets monopol slopas, men Apoteket får ansvar under en övergångsperiod för att se till att inte servicen i glesbygd försämras, föreslår regeringens utredare."

Fy fan säger jag. Vad är poängen egentligen med att riva sönder monopolet? Det är inte så svårt att hitta anledningar till att behålla vårt kära apoteksmonopol:

1. Behåll offtentliga ägandet över apoteken - låt folket äga.
2. Behåll centraliseringen - jag vill inte köpa medicin på ica. Allt på ett ställe - ja tack.
3. Behåll tryggheten - att få en söndertrasad apoteksmarknad kommer knappast gynna någon. Tänk posten.
4. Behåll avsaknaden av vinsmaximeringskrav. Privata företag har alltid ett mål och endast ett mål - vinstmaximering. Det går ut över kudnerna. Det kommer inte bli mer konkurrens och billigare medicin.

5. Behåll helhetsansvaret - låt ett företag ta ansvar för både vinststarka och vinstsvaga delar av landet. I slutändan blir kvalitén bättre för alla.

Artiklar: DN, Aftonbladet, GP

------

För övrigt så har det kommit en uppdatering på bröstfronten: Framgång för Bara bröst i Sundsvall

1 kommentar:

Jenny Grannas sa...

Jag blev helt kallsvettig igår när jag hörde vad utredningen kommit fram till. Dålig tillgänglighet? Ja, men öppna fler Apotek då! Och i små byar har t.ex. Konsum utlämning från Apoteket. Om vem tror på allvar att mediciner skulle bli billigare av privata apotek? Det är ju ändå privata företag MED MONOPOLSTÄLLNING på läkemedelsmarknaden som sätter priserna.