2008-01-15

Rädda våra barn - stoppa Björklund!



Nu tar minister Björklund ytterligare ett steg fram i sitt korståg. Nu skall nästa generations svenskar helt underkastas betygshets och piskor. När jag gick i skolan var låg- och mellanstadiet en fristad från det eviga trycket att vara en högpresterande elever med goda kvitton på att man inte tillhör obs-barnen. I låg- och mellanstadiet pluggade man och lärde sig saker bara för att det var kul att lära sig och minst lika viktigt var att ha kul med klasskamraterna. Med nya betyg och skriftliga omdömen redan från dag ett i klass ett - det kommer att leda till att hetsen, stressen och osäkerheten kommer att krypa ner i åldrarna. Barn skall inte få vara barn längre. Vuxenlivets krav på kvitton på prestationer och mätbarhet i utveckling kommer i längden förgöra barndomen för elever om det får fortgå.

Barn blir man mellan 0 och 6 år. Sedan är det lika bra att kasta sig ut i vuxenlivet med prestationsångest och samhällskrav. Är det så konstigt att självmord, modefixering, ätstörningar, prestationskrav inom idrott och andra sociala problem och företeelser kryper ner i åldrarna?

Betyg är bara ett sätt att reducera elever till lydiga slavar under skolans auktoritet att brännmärka elever med en stämpel som gör att man kan forcera in elever i fållor. En för elever som skall till högskolan och en för elever som skall bli arbetare. En bra lärare känner sina elever och vet vad dem kan eller inte efter ett år i en nära lärare-elev relation. Mer betyg och skriftliga omdömen är det sista vi behöver för att komma tillrätta med problemen i dagens skola. Problem som handlar om för få lärare, för lite extrapersonal i skolorna som kuratorer, stödlärare osv, privatskolor som dränerar den kommunala skolan, läxor istället för stöd i skolan m.m. m.m.

Skrivet: Aftonbladet, Aftonbladet, DN

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sant! Vad gör vi åt saken? Hur stoppar vi honom?

Anonym sa...

Du har noll koll!
Det är varje förälders rättighet att veta hur barnet står sig i skolan så att de kan agera! detta får de i dagsläget inte så läs och skrivsvårigheter upptäcks oftast inte förräns slutet av mellanstadiet.

skitsnack om att detta förgör barnens liv! fråga vilken som helst 40-talist om de vart sönderstressade som barn på grund av betyg. ingen kommer svara ja.

dessutom kan vara värt att nämnas att svenska skolan idag går utför åt bara helvete kunskapsmässigt. nåt måste göras och det är bra att björklund tar i med hårdhandskarna!

Håkan Eriksson sa...

Mmm visst. Piskor och skriftliga betyg och omdömmen är det som behövs. Att ha närvarande lärare och föräldrar som pratar med varandra och färre barn per lärare, det är bara strunt... eller hur...

Anonym sa...

Hmpf! Sen när blev du ett 14-årigt barn med full koll på hur det ligger till i skolan? Som 15 årig avgångselev vet jag att betyg redan i låg- och mellanstadiet hade fåt mig prestera betydligt bättre under de senaste terminerna i högstadiet, och även mina kamrater håller med om detta. Själv svävade jag i en slags drömvärld från år 1-6 där ingen hade en aning om hur jag låg till, utan det fick jag istället inslaget i huvudet de sista åren i skolan när jag hade ytterst lite tid att lära upp det jag missat. Lysande!

De omdömen som Björklund vill införa kommer ingalunda leda till stress, utan tvärtom till en enorm kunskapsmässig utveckling då både föräldrar och eleven själv vet hur denne ligger till och därmed också vad denne kan förbättra, innan det är försent. Roligt att lära blir det inte förrän man vet vad man skall lära sig eller hur man ligger till! Att du ens tänker ordet piska tyder bara på vilken dålig inställning du har till diciplin och ordning, för det är precis det Björlund vill införa!