2007-10-18

Venezuela visar vägen även i Homokampen - men varför inte prata kön?

Äntligen händer det något på Homo-fronten i Sydamerika! Via 365Gay.com hittar jag nyheten att Venezuela kan bli första landet i Sydamerika som inför grundlagskydd mot kränkningar av mänskliga rättigheter på basis av sexuell läggning.

I Venezuela håller man just nu på med att skriva om konstitutionen på President Hugo Chavez initiativ.

Efter att många beredande instanser ställt sig positiva godkände denna veckan nationalförsamlingen ett tillägg som skulle innebära att man i konstitutionen lade till ”sexuell läggning” bland kategorier skyddade mot diskriminering under grundläggande mänskliga rättigheter. Andra kategorier man inkluderar är ras, religion, ålder och hälsotillstånd.

Nu fattas bara att konstitutionsförslaget godkänns av elektoratet.

Det är ett gott steg på vägen och man blir på det området ett föregångsland i regionen. Men man undrar ju, varför inkluderar man inte skydd mot diskriminering på grund av kön, könsidentitet och könsuttryck? Könsdiskriminering, transdiskriminering osv är minst lika viktigt att markera mot!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man har sedan tidigare skydd mot diskriminering pga politisk, etnisk, social och könsmässig ställning i samhället, sedan gamla konstitutionen.

Håkan Eriksson sa...

Okey. Då fattas det bara att man inför skydd för transpersoner - eller vet du hur man definierar "könsmässig ställning i samhället"?