2007-10-16

Företag fifflar med arbetsmiljön och jobbavdraget gynnar dem med feta plånböcker – what else is new?

Två nedslag i dagens medieskörd. Nu för tiden går det knappt att öppna en tidning utan att läsa en eller ett par artiklar som avslöjar borgarnas sjuka förlag som exakt så sjuka som vi i vänstern sagt hela tiden.

Metro rapporterar:
Jobbskatteavdraget inget för vanligt folk. Det kommer inte som en nyhet, vänstern har tötat om det länge. Jobbavdraget består av ett skatteavdraget för den som pensionssparar samtidigt man jobbar. Man betalar till pensionen istället för till skatt, det blir mer i pension. Låter bra? Måhända, men det funkar bara för vissa såklart. Med högre pension kommer högre skatt på pensionen. För folk med vanliga inkomster blir den framtida skattehöjningen på pensionen högre än sänkningen på dagens inkomst– grattis! Det krävs att du tjänar över 27000 i månaden för att jobbavdraget skall löna sig. Helt enligt Reinfeldt, Borg och gängets beräkningar.

GP rapporterar:
Arbetsplatserna är på väg att delas upp i tydligare A- och B-lag när det gäller arbetsmiljön. Mellan dem som tvingas följa lagar och förordningar och dem som vägrar. Arbetsmiljöverket har gjort inspektioner som visar att var tredje arbetsgivare slarvar med att ge unga den introduktion de behöver för att arbeta säkert, tre av fyra inspekterade företag brister i arbetet mot buller, varannan byggherre gör inte vad arbetsmiljölagen kräver, 60 procent av undersökta arbetsgivare struntar i kemiska risker och hälften av inspekterade arbetsplatser saknar systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är tydligt att arbetmiljöverkets inspektioner uppmärksammar viktiga problem.

Regeringen reaktion? Ja, den känner vi väll alla till, redan i fjol bestämde man att en tredjedel av arbetsmiljöverkets budget, motsvarande 150 miljoner kronor, ska bort under tre år. Att det innebär försämringar för arbetare över hela landet borde inte heller det komma som en överraskning för någon. Man tar till storyxan och hugger ner verksamheten, inspektionerna och möjligheten att jobba för bättre arbetsmiljö på svenska arbetsplatser.

Visst, vi arbetare runt om i landet kan inte förlita sig på att en statlig myndighet skall vakta arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Det kommer till syvende och sist alltid vara den fackliga kampen som är viktigast och arbetarna på varje enskild arbetsplats är dem som måste ryta ifrån vid brister i arbetsmiljön och kämpa mot skiten. Men att det är ett bakslag för oss att en viktig myndighet som arbetsmiljöverket blir nedtryckt är uppenbart.

Inga kommentarer: