2007-10-13

Försvara vårt gemensamma ägande

Kära vänner, ni vet väl om att den svenska staten just förbereder sig på att sälja ut vad som är ert. Regeringen håller som bäst på att förbereda utförsäljningar av det som vi alla äger gemensamt. SSAB, Vasakronan, Vin&Sprit, Nordea, OMX… listan kan göras lång på offentligt ägda bolag som Reinfeldt & Co nu vill sälja ut.

Vad det handlar om är att årliga inkomster på 2–4 miljarder kronor istället för att komma alla och envar till godo, endast kommer att komma några få storföretags aktieägare till godo. Istället för att låta de årliga intäkterna gå till sjukvård, skola och andra samhällstjänster, låter man de gå till att göra vissa personers plånböcker än fetare.

Man säger att man vill betala av statskulden med pengarna man får in vid försäljningarna, ja det låter väl bra. Synd bara att de minskade räntekostnaderna aldrig, aldrig, kommer att motsvara inkomstbortfallet. Det är helt enkelt inte lönsamt att sälja ut vår gemensamma egendom och sätta sprätt på pengarna.

Varför genomför man det då? Jo, det är gammal unken borgerlig ideologi som går ut på att privat ägande alltid är bättre än offentligt ägande. Några få skall äga, istället för att vi alla ska äga. Men blir det bättre då? Riskkapitalisterna och utländska storföretag gnuggar händerna, men nej det kommer inte att bli bättre. Företagen kommer inte att gå bättre eller bli mer effektiva. De svenska offentliga bolagen sköts redan idag på ett ytterst professionellt sätt som vilka företag som helst. De anställda får det sämre, kunderna får det sämre, och den offentliga insynen blir mycket sämre.

Jag skulle kunna mala på och visa ännu mer att utförsäljningarna är inte är till för vare sig dig eller mig. Men vad viktigast är att man gör Sverige och det svenska folket fattigare. Man avskaffar steg för steg det gemensamma ägandet, när nog för gott. För det är så mycket lättare att rasera än att bygga upp, så mycket lättare att sälja ut än att ta det tillbaka. När väl ett offentligt ägt bolag är sålt, ja då är det i princip omöjligt att ta det tillbaka.

Det är därför det inte räcker med att tycka regeringen gör ett kasst jobb och bli förbannad. Det räcker inte med att säga att okej vi röstar rött den 19 september 2010. Det räcker inte, för vissa saker går inte att återställa när väl skadan redan är skedd. Därför, gör som jag, protestera nu! Är vi tillräckligt många som protesterar innan beslutet fattas så går det att stoppa det. Tillsammans är vi starka! Låt oss protestera och försvara vårt gemensamma ägande!


---------

Ovanstående är den senaste uppgiften vi hade på min retorik kurs. Håll ett tal på tre minuter. Vissa undrar var man gör på en retorik-kurs egentligen. Själv använder jag det inte bara till att öva och lära mig att bli en bättre talare, jag använder kursen också till att skriva politiska tal som mina klasskamrater måste lyssna noggrant till. Det svåraste är att hålla sig kort. Lite synd med tidsbergänsningar, efterssom man inte direkt hinner belägga alla ens påståenden med fakta eller ta upp allt som är viktigt. Bemöta det borgerliga systemskiftet på tre minuter typ... lycka till.

Inga kommentarer: