2008-07-07

EU banar väg för det gränslösa... folkföraktet

Nu i veckan bestämde regeringen hur man skulle gå vidare med Lissabonfördraget. Regeringen hade tre alternativ:

a) Regeringen kunde respektera Irländska folkets nej till Lissabonfördraget och avblåsa den svenska ratificeringsprocessen

b) Regeringen kunde inse att Lissabonfördraget innebär den största förändringen av det svenska politiska systemet, den största maktförskjutningen från, och den största de facto grundlagsförändringen i landet sedan vi gick med i EU; och därmed inse att det naturliga vore att det svenska folket fick samma chans som det irländska - att säga sitt i en folkomröstning.

c) Regeringen kunde skita i allt vad svenska och irländska folket tycker och tänker och driva igenom hela skiten i riksdagen i alla fall.

Man valde det sistnämnda. I torsdags kom proposition 2007/08:168 från regeringen om att ratificera Lissabonfördraget. Under hösten kommer den att behandlas, och får regeringen som den vill kommer riksdagen klubba igenom fördraget den tjugonde november i år. Att järnaxeln Alliansen-Socialdemokraterna gör gemensam sak i frågan gör det hela knappast lustigare.

I grund och botten är det vanligt jävla folkförakt som man håller på med. Att man skiter fullständigt i vad svenska folket skulle kunna tycka om den nya grundlag som skall ligga till grund för all politik inom EU och dess medlemsstater kan man ju förstå - Svenska folket har ju inte gått att lita på i exempelvis EMU-folkomröstningen, där man röstade för demokrati och självbestämmande istället för så som eliten ville.

Men att folkföraktet tar sig uttryck i att man helt struntar i att fördraget enligt EUs egna regelverk och process nu är dött är beklämmande. Ett fördrag gäller samtliga medlemsländer, och eftersom EU än så länge faktiskt inte är helt och hållet en centrerad superstat så kräver det att alla går med på det. När nu ett land och dess folk, på full demokratiskt och tydligt sätt sagt nej - då borde också hela fördraget vara dött, passé, och redo för begravning. Det borde inte finnas på kartan att man skall köra igenom det hela genom riksdagen i alla fall.

Fast det gäller ju bara i fall man inte är en folkföraktande elit som vill ha igenom sitt superstatsprojekt till varje tänkbart pris.



1 kommentar:

Anonym sa...

Det Irländska folkets åsikt! Vad jag kan förstå så gav valdeltagandet ett resultata som pekade på att ca 20% av det Irländka folket sa nej. Hur demokratiskt är det?