2008-08-25

När misshandel blir till "familjegrej"

Jag får alltid kalla kårar när jag läser artiklar så som aftonbladets "Det var en familjegrej". Man skriver om den kvinna som av vittnen sågs bli misshandlad och kidnappad i Stockholm under lördagen. Hon har tydligen kommit in till polisen för att avvärja misstankarna om grovt brott. Aftonbladet skriver:

– Hon ville tona ner det hela. Hon menade att det var en familjegrej och att hon blivit lite tilltufsad – det var allt, säger Mats Svensson, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Visst ska man inte negligera vad hon säger eller ta ifrån hennes rätt att definiera vad hon varit med om, men visst låter det som ett tragiskt fall av en kvinna som utsätts för mansvåld.

Det känns alltid så obehagligt när man läser ord så som "familjeangelägenheter" och "familjebråk" - man vet vad som kan dölja sig bakom dessa ord. Ofta handlar det just om Mäns våld mot kvinnor. Det är Mäns våld mot kvinnor som inte riktigt är våld, det existerar inom en slags egen dimension, där det är okey att slå kvinnor. Grov misshandel blir till "familjebråk", mordhot blir till "upphetsad diskussion", mord blir till "familjetragedi".

Oavsätt i fall det i det här fallet är fråga om en försvarsmekanism, överlevnadsstrategi, förnekelsereflex, normaliseringsprocessteg - eller rena sanningen varför hon vill tona ner det händelsen så hoppas jag polisen utreder det ordentligt. Fast iof, om det är så att kvinnan blivit misshandlad så kanske hon inte hjälps av att killen åker på ett fängelsestraff i nått år, egentligen behöver hon la i så fall hjälp att hjälpa sig själv...

Läs mer: Aftonbladet

Inga kommentarer: