2007-09-28

Folkpartiet Anti-Liberalerna - om Jan Björklund själv får välja

Läste på bloggen närabögenupplevelser att den nya folkpartist-führern Jan Björklund yttrat sig om kampen för att bryta heteronormen...
"- Ja det är ju bara trams, att avskaffa det som norm."
Jan Björklund skrattar högt.
Jahapp, det känns ju väldigt liberalt. Väldigt mycket ”avskaffa alla orättfärdiga begränsning av människors frihet”…

Det måste kännas jävligt surt för liberalerna i landet som luras rösta på folkpartiet att partiledningen ständigt raskt marscherar längre och längre ifrån socialliberalismens och även den klassiska liberalismens.

Att han sedan är ansvarig för Sveriges Utbildningsdepartement är rent ut sagt jävligt skrämmande. Skolan som nog är den miljö där heteronormen lärs ut, skapas och befästs mer än någon annan stans. Att bryta heteronormativiteten i skolan är det som är den absolut viktigaste förutsättningen för att kunna bryta heteronormativiteten i hela samhället. Det är i skolan som vi som samhälle kan påverka nästa generation av människosläktet, det är i skolan som man kan fostra barn och ungdomar och befästa grundläggande värderingar om exempelvis homosexuellas och heterosexuellas lika värde. Att den person som har övergripande ansvar för inriktningen för hela Sveriges skolväsende ser det som fullständigt skrattretande att ens kämpa för att avskaffa heteronormen i samhället är sjukt och skrämmande.

Kul att det var ett beslut om att avstånd från heteronormativitet taget av Folkpartiets landsmöte han kommenterade. Det där med att gå från ord till handling är tydligen inte någon tanke som är förankrad hos partitoppen. Det är lugnt att vara för HBT-personer på pappret och ha bra skrivningar i dokument. Men ha en partiledare som driver på för genomförandet – nä varför det?

När man läser beslutet slås man av att det tydligen finns några folkpartister (en majoritet till och med) som vill hålla fast vid en progressiv och liberal linje inom ett av de sista områdena där man inte man gått de reaktionära krafterna till mötes. Hoppas man kan strunta i populistiskt partiledarstöd och leve-alliansen-mentalitet, och i stället läxar upp den gamla Majoren. Annars är la risken att den sista humanistiska bastionen i Folkpartiet snart är ett minne blott.


Inga kommentarer: