2007-09-26

Vad sägs om lite raslagar?

Jaha, nu har det tydligen gjorts ytterligare en undersökning av hur Svenskar ser på det där med slöja. Enligt SvD har Uppsala universitet frågat folk ”Skall vi verkligen tillåta att de där med att muslimaraberna klär sig hur de vill?” Fast de hade nog någon annan, liknande, formulering.

Tydligen ska hälften av de svarande instämt i påståendet om att slöja borde vara förbjudet. Man blir bara så trött. Vardagsrasistiska undertoner är bara förnamnet. Varför skall inte folk få klä sig som man vill? Varför är det just muslimernas traditionella klädsel som ska förbjudas? Partiets vill förbjuda slöjan eller annan muslim huvudbonad, men kristna kors och judiska kalotter ska fortsatt vara tillåtna. Varför skall man in och peka, rota och bestämma över hur folk ska klä sig? Det är nån slags jävla rasistisk syn på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Man misstänkliggör, man matas med demoniseringen av muslimer och suger i sig den utan att reflektera. Slöjan symboliserar det där hotfulla med alla ”dem där araberna” – tänk man vet ju inte vad som kan tänkas dölja sig under slöjorna på dem där! ”Bevare mig väl i fall de tänker börja gå runt i ’burkor’ eller va de nu heter…” Sen är det ju en symbol för det där allmänna kvinnoförtryckandet som finns inbyggt i självaste Islam och – eller?

Är det här rasismens normalisering vi ser? Rasismen blir mer och mer rumsren och det blir helt plötsligt helt naturligt att stödja förslag och åsikter om att förbjuda ett visst klädesplagg eftersom det har muslimska konnationer….

Fy fan säger jag bara. Det är på tiden att vi bildar en motpol. Den rådande makten över agendan och problemformuleringen måste brytas. Den rådande samhällssynen och människosynen förändras. Vi måste ta upp kampen mot rasismen, och vi måste göra det tillsammans och var och en. På våra jobb, våra skolor, i idrottsklubben, eller på fritidsgården. Om vi inte agerar, organiserar och kämpar mot kommer vi snart få se ett Sverige som efterapar de danska raslagarna, vi kommer få se ett Sverige med Sverigedemokraterna i riksdagen och med rasister inom alla partier.

Inga kommentarer: