2007-06-30

New York Top-5

Vissa saker överraskade i alla fall mig positivt när jag var i New York. Här är min lista på små trevliga saker man finner i New York

1. Det är så enkelt att hitta!
Jag brukar ha det ganska enkelt för mig att hitta i storstäder så länge jag har en karta med mig. Att vara kartläsare brukar vara min specialitet på varje resa ut i världen. Men av alla städer i världen jag varit i måste nog New York vara den lättaste att hitta i. I alla fall på Manhattan. Om man bortser från Lower Manhattan finns det ju bara enkelt numrerade gator, från ett till hundra fyrtio, som går horisontellt över ön från söder till norr. Samt avenyer som går från ett till tolv – vertikalt från öst till väst (plus Brodway och några extra avenyer på östra sidan). Snacka om enkelt och bra system.



2. Städad stad
På Manhattan såg jag knappt till någon graffiti på tunnelbanestationer, hus eller gator och torg. Ganska inponeraden med tanke på den stora befolkningen och alla miljoner människor som passerar genom staden en vanlig dag.

3. Städade medborgare
Nog för att jag mest var på Manhattan. Men under min vistelse i New York såg jag knappt något bråk eller fylleri på gatorna alls. Kriminaliteten i staden har gått ner flera år i rad och NY räknas som en av de mest säkra metropolerna i USA (och världen?). Visst, man kan läsa sig till i tidningarna, denna på ytan städade stad . Borgmästare Bloomberg & Co har tydligen gått riktigt hårt fram för få sin fina städade stad. Utrensningar av porrdisriktet, kraftigt implementerande av ”regleringar och straff”-politik, och lagskärpningar i absurdum gör att intrycket av den städade staden lämnar en med lite besk eftersmak.

4. Trevliga medborgare
Artiga, vänliga och belevade. Det är mitt intryck av en New Yorkare. Inte alls fisförnäma och överlägsna som man kanske fått intrycket av på förhand.

5. Det är billigt att shoppa!
Helt tvärt mot vad jag trodde innan. Att hitta billiga kläder (och sprit) är ingen konst i New York. Så länge man väljer rätt affärer (som inte alls innebär att man måste leta i evighet i skumma kvarter) kan man hitta. Själv shoppade jag exempelvis ett par nya Levis Jeans för bara femti dollar (typ 350 kr), som hittat (besök Urban Outfitters, Upper West Side). Härligt med en låg dollarkurs när man är ute och reser! Skit samma att exportindustrikapitalisternas plånböcker inte göds lika fort. Att bo i staden är en annan sak. Hyrorna fortsätter att stiga mot himlen likt i takt med höghusen i skyskrapornas stad.


Inga kommentarer: