2009-01-16

5 000 skäl att fundera på om Volvo sjunger på sista versen

Dags att återuppliva bloggen lite. Kan börja med en notering i nyhetsflödet som fick en uppsagd Volvoarbetare som jag att reagera.

Jag läste i GP att min före detta arbetsplats Volvo PV:s Torslandaverk drar ner på produktionen. Enligt rapporteringen skall man endast bygga 5 000 bilar per månad. Man börjar faktiskt seriöst oroa sig/kontemplera hur det står till med företaget… snart har vi nog inte någon bilproduktion kvar i Göteborg,

För den som undrar så är det är väldigt lite att bara bygga 5 000 bilar i månaden i en sådan stor fabrik som Torslandaverken. Produktionsrekordet i C-fabriken där jag jobbade är på ca 1 000 bilar om dagen när vi hade full treskiftsproduktion. Ok, det var inte alltid vi byggde så många, men 5 000 i veckan hade inte varit en omöjlig ambition i fall man sålde tillräckligt.

Nu är det i stället en månadsambition…

Att bilproduktionen i sig minskar i världen/Sverige är det la inte så mycket att gråta över. ”Rädda Volvo” är ingen paroll att samlas under. Men paroller som ”rädda Göteborg”, ”stoppa massarbetslösheten” och ”rädda tryggheten för uppsagda” känns som sagt oroväckande nära.

1 kommentar:

Champagnesocialisten sa...

Ur arbetssynvinkel är det trist att folk ställs inför ekonomiska svårigheter. Ur miljösynvinkel är det väl det enda rätta!