2008-06-05

Krsko: Kärnkraften Krackelerar

En incident har inträffat på ett kärnkraftverk i den Slovenska staden Krsko. Enligt inhemska myndigheter är läget under kontroll, men det vet man ju att det kan betyda lite vad som helst. Det har hörts sägas från ansvariga herrar ända från Harrisburg till Tjernobyl. Återigen påminns man om falskheten i Kärnkrafts-evangelisternas propaganda. Falskheten i att se kärnkraften som en nätt lösning på klimatkrisens gäckande hot.

Man blir tämligen förbannad när man tänker på hur nyfrälsta kärnkraftskramare verkar leva i en värld där man tror att kärnkraft är helt säkert och fin - bara så länge kraftverken ligger i Sverige och uranbrytningen sker någon annan stans. Som om det vore ett skämt att det inträffar incidenter varje år i Sverige

1991 infördes ett enhetligt internationellt rapporteringssystem, INES, för kärnkraftsincidenter; där varje incident klassas på en skala mellan 1-7. Under de första årtiondet det kördes rapporterades det in 48 incidenter som var på nivå 2 eller 3. 48 stycken - varav 7 i Sverige.

7 tämligen alvarliga incidenter mellan 1991 och 2002 som skulle kunna fått mycket värre konsekvenser. Är det verkligen detta vi skall satsa på för att bli "säkra" från klimatförändringar? Förändras inte klimatet något när ett kärnkraftverk går kaputt?

Läs: Aftonbladet


2 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Så ska vi ta och berätta saningen här för alla dina läsare.

http://sv.wikipedia.org/wiki/INES

skalan är från 0-7 där 7 är värst. så det som du försöker skrika ut som hemskheter (dvs klass 2 och tre) är "En incident utan påverkan på omgivningen" respektive "anomali utöver vad som är tillåten."

några exempel på typ 2 incident i sverige skulle vara ett snabbstopp
och de sker ca var sjunde år.
Klass tee incidenter är fall där tex ett av de multippla säkerhetssystemne inte fungerat under en kortare stund.

Det är på inga sätt "Allvarligare incidenter" som du skriver. Och skulle på inga sätt kunna leda till farligare saker.

Så ta och sluta och sprida skräckpropaganda.

/C

Michael Karnerfors sa...

"Förändras inte klimatet något när ett kärnkraftverk går kaputt?"

Intressant fråga Eriksson! Vad sägs om att besvara den?

Vad menar du händer med klimatet om en reaktor "går kaputt"?